Microneedling-Enterpen

De Enterpen is de nieuwste techniek op het gebied van microneedling. Microneedling met de Enterpen kan ingezet worden bij de behandeling van fijne lijntjes (rimpels), huidverjonging, (acné)littekens, zonbeschadiging, pigmentvlekken, grove huidstructuur, vergrote poriën en striae (striemen). Andere behandelingsmogelijkheden zijn chemische peelings, microdermabrasie en laserbehandeling.

De werking van de Enterpen en de veiligheid

Microneedling is een revolutionaire methode waarbij met behulp van de Enterpen vibrerend microscopisch kleine gaatjes in de huid gemaakt worden. Hierdoor komen groeifactoren vrij die de aanmaak en de herstructurering van collageen en elastine (bindweefsel) stimuleren. De huid wordt hierdoor steviger, egaler van kleur en ziet er frisser uit. Maar ook wordt de huid gladder, weerbaarder en voller.

De Enterpen micronaaldjes hebben een CE goedkeuring en ISO 13485; dit is DE internationaal erkende standaard die voldoet aan de regelgeving voor medische hulpmiddelen.

De procedure

Voor er gestart wordt met de behandeling vindt er een intakegesprek plaats. Hierin wordt in kaart gebracht wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. De behandelingen zijn doorgaans geschikt voor iedereen. De huidtherapeut zal u informeren over reële mogelijkheden en verwachtingen ten aanzien van de behandeling. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken, waarin alle aspecten van de behandeling aan de orde komen, zoals: eventuele complicaties, aantal behandelingen, kosten, richtlijnen etc. Er zal u gevraagd worden naar uw algehele gezondheid, het eventuele medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en eventuele allergieën. Instructies en adviezen zullen met u worden doorgenomen om de behandeling zo goed mogelijk en zonder complicaties te laten verlopen. Soms zal er besloten worden om niet te behandelen. Bijvoorbeeld wanneer er een contra-indicatie is. Er is voldoende ruimte voor vragen en informatie. Afspraken worden vastgelegd in een Informed Consent (toestemmingsformulier).

De behandeling

De behandeling is voor iedereen goed te verdragen. Er kan met verschillende dieptes worden gewerkt. Afhankelijk van de indicatie en het te behandelen gebied en uw huidconditie zal gekozen worden tussen een diepte van 0,5 tot 2,5 mm diepte. Wanneer u de behandeling als gevoelig ervaart kan er een EMLA-crème (verdoving-crème voor de huid) worden aangebracht (liefst afgedekt met folie een uur voor de behandeling). De minuscuul kleine naaldjes, die zeer snel op en neer bewegen, maken kleine gaatjes in het huidoppervlak. Wanneer er met de diepe instellingen wordt gewerkt zullen er kleine puntbloedinkjes te zien zijn. Dit is een goede reactie op de behandeling en hoort erbij. De huid sluit weer meteen en u zult hiervan geen hinder ondervinden.

Na de behandeling

Afhankelijk van het behandelde huidgebied en de intensiteit van de behandeling, zal de huid er na de behandeling roze/rood uitzien en warm/prikkelend aanvoelen. De warmte zal enkele uren na de behandeling afnemen, maar de roodheid kan enkele dagen aanhouden. Er kan sprake zijn van lichte korstvorming, waaronder nieuwe huid wordt aangemaakt. Na één tot twee weken laten de korstjes vanzelf los en wordt de nieuwgevormde huid zichtbaar. Aanvankelijk is de nieuwe huid wat lichter van kleur dan het omliggende weefsel, maar na verloop van tijd kleurt dit bij. Na enkele dagen kan uw huid lichte schilfering vertonen door afstoting van dode huidcellen. De huid is na de behandeling extra kwetsbaar. Dit betekent dat u tot 48 uur na de behandeling voorzichtig moet zijn met zonlicht, zonnebank, sauna, heet douchen of baden en andere beïnvloedende factoren. Gedurende vier weken na de behandeling moet de huid in de buitenlucht beschermd worden met een anti-zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor. Gebruik na de behandeling en tussen de behandelingen door de geadviseerde producten volgens de voorgeschreven werkwijze.

Het resultaat en het aantal behandelingen

De vorming en rijping van elastine en nieuw collageen heeft tijd nodig. Dit proces vindt geleidelijk plaats in de huid kan zelfs tot 6 maanden aanhouden. Na gemiddeld vier tot zes weken zal er verbetering zichtbaar zijn. Dit zal geleidelijk zichtbaar worden en is mede afhankelijk van de intensiviteit van de behandelingen en natuurlijk van het aantal behandelingen. Het verwachte resultaat is een zichtbare en voelbare verbetering van de huidkwaliteit. De aanmaak van bindweefsel is een geleidelijk proces dat zich onder het zichtbare huidoppervlak afspeelt en tijd nodig heeft om de gewenste resultaten te bereiken. Net als bij andere huidverbeterende therapieën geldt: hoe meer behandelingen, hoe sterker het effect. Afhankelijk van de indicatie zijn er gemiddeld drie tot zes behandelingen in kuurverband (elke vier tot zes weken) nodig voor een goed resultaat.

Risico’s

Bijwerkingen zijn er niet. Het is van groot belang na de behandelingen de huid te beschermen met een hoge SPF. De huid is kwetsbaar na de behandeling en om de invloed van pigmentvorming tegen te gaan is het gebruiken van een product met een hoge SPF van belang. Wij adviseren u hier graag over.