Microdermabrasie

Microdermabrasie stimuleert de celvernieuwing en het onderhuids bindweefsel/collageen, het egaliseert de huidskleur en verbetert de bloedcirculatie. Oneffenheden, pigmentvlekken, littekens, restacne en rimpels worden minder zichtbaar of verdwijnen. Microdermabrasie zorgt voor een algehele aspectverbetering en huidverjonging.

Indicaties

  • Huidveroudering
  • Pigmentatievlekken
  • Acnelittekens (zie hieronder)
  • Fijne rimpeltjes en lijntjes
  • Egaliseren van littekens na een operatie
  • Slecht doorbloede huid en rokershuid
  • Grove poriën
  • Kleine striemen
  • Milia en comedonen
  • Ruwe, droge of schilferige huid

Acne, wie heeft er, in meer of mindere, mate geen last van gehad? De actieve acne kan mooi genezen, maar wat als acne zijn sporen achterlaat in de vorm van littekens? Tot op heden kon men acnelittekens nog niet goed behandelen. Nu is er microdermabrasie: de gulden middenweg tussen de oppervlakkige peeling en de chemische, mechanische of laserdermabrasie. Littekens zijn feitelijk door het lichaam aangemaakte bindweefselgebieden om schade aan de huid te herstellen. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan dat van de gewone huid. Dit is zowel te zien als te voelen. Littekens kunnen in de loop van jaren wel iets verbeteren, maar verdwijnen nooit helemaal. Typische acnelittekens zijn diepe putjes die, vooral op de wangen, cosmetisch storend kunnen zijn.

Werkwijze

Voorafgaand aan een microdermabrasie behandeling vindt altijd een uitgebreid intake gesprek plaats. De huidtherapeut kan zo de huid goed beoordelen en een behandelplan opstellen. Het is belangrijk dat u uw huid vanaf twee weken voor de behandeling niet meer blootstelt aan de zon of zonnebank. De behandeling is geschikt voor vrijwel alle huidtypen en alle leeftijden. Tijdens de microdermabrasie behandeling wordt een fijne straal microkristallen door middel van een vacuümzuigkracht langs de huid gezogen. De kristallen ‘zandstralen’ zo steeds een klein laagje van de opperhuid af. De dieptewerking is afhankelijk van de ingestelde zuigkracht van de vacuümpomp, van de snelheid waarmee microkristallen langs de huid worden gezogen en van het aantal streken over hetzelfde gebied. Op deze manier is microdermabrasie een doseerbare en controleerbare behandeling.

Huidreactie

U ziet direct na een behandeling dat uw huid intensief behandeld is. De huid ziet er licht rood tot roze uit en heeft een frisse uitstraling. De huid zal aanvoelen alsof u te lang in de zon heeft gezeten. Een paar uur na de behandeling kan het zijn dat de strepen van de behandeling zichtbaar gaan worden op de huid. Dit is een normale reactie. De huid kan tot twee dagen na de behandeling rood zien. Houdt u hier rekening mee met het plannen van uw afspraak. De delen van de huid die extra intensief behandeld zijn kunnen na twee dagen gaan schilferen. U kunt dan thuis uw huid scrubben, om zo de dode huidcellen te verwijderen. Na de microdermabrasie behandeling kunt u in feite gewoon weer aan het werk. Sporten of het nemen van een hete douche of een sauna bezoek wordt ten strengste afgeraden i.v.m. de al versterkte doorbloeding van de huid door de microdermabrasie behandeling. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de indicatie en het verwachtingspatroon. Indien u een intensieve peeling van de huid wilt, dan kan het resultaat na een of twee behandelingen al bereikt zijn. Hebt u een dikke, verouderde huid met acnelittekens dan kan het door u gewenste resultaat misschien pas na 10 behandelingen zichtbaar zijn. Hoe dieper de littekens, des te meer behandelingen noodzakelijk zijn. De behandelingen kunnen kort op elkaar volgen. Indien de huid genezen is, kan de volgende behandeling plaatsvinden. Geef de huid minimaal twee weken de tijd te genezen.  

Nazorg

Na de behandeling wordt aangeraden om uw huid met uiterste zorg te behandelen. De huid is nu verdund en erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zo moet u uw huid twee maal per dag (of vaker indien nodig) verzorgen met een nabehandelingscrème. Voorkom blootstelling aan zonlicht tot enkele weken na de behandeling. Bescherm daarom uw huid gedurende de gehele behandelingsperiode met een Sun block factor 25. Dit geldt ook in de winter; uw huid is zijn natuurlijke bescherming tegen UV straling kwijt, waardoor u gevoeliger wordt voor het ontwikkelen van pigmentverschuivingen in de huid.

Gebruik verder geen make-up tot 24 uur na de behandeling en onderga geen andere behandelingen van de huid gedurende twee weken. Ook zwemmen wordt de eerste twee weken na de behandeling afgeraden in verband met de gevoeligheid van de huid. Indien de huid diep behandeld is, moet u uw huid behandelen als een schaafwond. Gebruik een paar keer per dag een ontsmettende crème (steriloncrème) en handhaaf een goede hygiëne. Wanneer er korstjes ontstaan na de behandeling mag u hier niet aan krabben, dit verhoogt de kans op littekens.

Veiligheid

Het microdermabrasie apparaat van Dalton Medical is een van de weinige volledig gesloten systemen. Dit houdt in dat alle verbruiksmaterialen steriel geleverd worden (slangen, kristallen e.d.). De gebruikte kristallen en dode huidcellen kunnen niet terug in het systeem, maar worden opgevangen in daarvoor bedoelde buizen die na de behandeling weggegooid worden. Bij elke behandeling, dus bij elke nieuwe patiënt, worden alle materialen die met uw huid in aanraking komen steriel geleverd. Dit maakt dit apparaat daarom ook zeer geschikt voor de behandeling van actieve acne.