Lymftaping

Lymftaping is een techniek met katoenen tape die wordt gebruikt om gebieden met oedeem te draineren. Het kan toegepast worden op armen en benen met lymfoedeem, maar het is ook mogelijk om oedeem te behandelen op plaatsen van het lichaam waar de huidtherapeut geen of nauwelijks compressietherapie kan toepassen. Denk bijvoorbeeld aan oedeem in het gezicht, de hals of de borst.

Hoe werkt de lymftape?

Deze tape wordt onder spanning van de huid geplakt met een speciale techniek. De rekbaarheid van de tape is ongeveer dezelfde als die van de huid. Hierdoor ontstaat er ruimte in de bovenste huidlaag. De lymfvaatjes kunnen er dan voor zorgen dat het vocht uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd.
Met lymftape kunt u zich vrij bewegen. De tape wordt nauwelijks gevoeld. Juist door de gewone lichaamsbeweging wordt de huid constant gemasseerd op de plaatsen waar de tape is geplakt en neemt het oedeem af en/of wordt het litteken gemasseerd. Doordat de tape 5 tot 7 dagen, 24 uur per dag, blijft zitten, behandelt de tape ook 24 uur per dag.
De tape kan ongeveer een week blijven zitten. U kunt ermee douchen, sporten en zwemmen.
Lymftaping kan jarenlang worden toegepast. Mogelijk kan de frequentie na verloop van tijd worden verlaagd.

Wanneer is lymftaping toepasbaar?

  • Oedeembehandeling: De taping is bij lymfoedeem een aanvulling in de oedeemtherapie. Bijvoorbeeld in het gebied boven de zwachtel of steunkous. Het oedeem dat door de zwachtel of steunkous naar boven is gestuwd, kan dan door de tape verder geleid worden.
  • Littekenbehandeling: Bij verharde en verkleefde littekens worden smalle strookjes tape als een raster over het litteken geplakt. De strookjes worden onder spanning van de huid geplakt. Hierdoor wordt het litteken opgetild en wordt de vorming van lymfvaatjes onder het litteken gestimuleerd.