Heeft u het gevoel dat uw tatoeage niet meer bij u past? Bent u spijtoptant en bent u op uw tatoeage uitgekeken? Geen probleem! Bij het Huid- en oedeemcentrum kunt u uw tatoeage veilig en snel laten verwijderen. Maar niet alleen uw tatoeages, ook de markeerpunten en lijnen van de bestraling en permanente make-up kunt u laten verwijderen. Tatoeages worden gemaakt door het injecteren van permanent gekleurd pigment in kleine diepe gaatjes in de huid. Bij een normaal genezingsproces zal pigment worden afgebroken in de huid, maar de tatoeage-pigmentdeeltjes zijn te groot. Ze kunnen niet afgebroken en afgevoerd worden en zijn daarom permanent. Voor het verwijderen van tatoeages beschouwen de meeste artsen laserbehandeling als de beste methode.
Welke laser is geschikt en veilig en hoe werkt deze laser?
Onze Q-Switch laser is voorzien van de modernste lasertechniek, namelijk de YAG laser. Ons paradepaardje voor het verwijderen van gekleurd pigment. De laser levert een krachtige, zeer korte, gepulste lichtstraal. De puls van de YAG laser is precies lang genoeg om de inkt de verwarmen en de huid te ontzien. Dit in tegenstelling tot de andere (verouderde) lasers. Deze bundel licht zal door de huid heengaan en de pigmenten van de verf in uiterst kleine deeltjes schieten. Deze kleinere deeltjes worden op een natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken en kunnen nu wel afgevoerd en opgeruimd worden door ons eigen lymfestelsel. Wij werken met zeer geavanceerde laserapparatuur die langdurig getest is en voldoet aan het FDA-keurmerk (Food en Drug Administration). Deze controleert de kwaliteit van medische apparatuur in Amerika. Alle behandelingen worden door ervaren en Hbo-opgeleide huidtherapeuten uitgevoerd. Zij voldoen aan alle kwaliteitseisen en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
De Procedure
Voor er gestart wordt met de behandeling vindt er een intakegesprek plaats. Hierin wordt in kaart gebracht wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. De behandelingen zijn doorgaans geschikt voor iedereen. De huidtherapeut zal u informeren over reële mogelijkheden en verwachtingen ten aanzien van de behandeling. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken, waarin alle aspecten van de behandeling aan de orde komen, zoals: eventuele complicaties, aantal behandelingen, kosten, richtlijnen, etc. Er zal u gevraagd worden naar uw algehele gezondheid, het eventuele medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en eventuele allergieën. Instructies en adviezen zullen met u worden doorgenomen om de behandeling zo goed mogelijk en zonder complicaties te laten verlopen. Soms zal er besloten worden om niet te behandelen. Bijvoorbeeld wanneer u zwanger bent of lichtgevoelige medicatie gebruikt die niet tijdelijk stopgezet kan worden. Er is voldoende ruimte voor vragen en informatie. Afspraken worden vastgelegd in een Informed Consent (toestemmingsformulier).
Voor de behandeling
Uw huid dient, gedurende 4 weken vóór tot 4 weken ná de laatste behandeling, niet blootgesteld te worden aan de zon. Bent u veel buiten en is het niet mogelijk de zon te vermijden, gebruikt u dan een goede anti-zonnebrandcrème met een factor van 35 of hoger. Scrubcrèmes en zelfbruiningscrèmes in het te behandelen gebied raden wij u ook af.
De behandeling
De behandeling zelf is niet pijnloos, maar zeker minder pijnlijk dan het zetten van een tatoeage. Het is te vergelijken met het schieten van elastiekjes op de huid. Eerst zal het te behandelen gebied gedesinfecteerd worden en vervolgens wordt de gehele tatoeage gelaserd. Na het laseren kleurt het behandelde gebied wit (een witte waas). Binnen 30 minuten verdwijnt dit effect en ziet de tatoeage en weer hetzelfde uit dan voor de behandeling. Daarna wordt de huid rood en gezwollen (oedeem) en voelt warm aan. Er wordt een steriel gaasje aangebracht. Indien nodig kunt u thuis verder met koelen. Het lichaam gaat de inkt in enkele weken afbreken.
Na de behandeling
Na de behandeling, op dag 2, kunnen er korstjes en/of blaartjes ontstaan in het behandelde gebied. Deze zullen vanzelf, binnen een week, verdwijnen. Belangrijk is dat u niet gaat krabben. U kunt de korstjes insmeren met een vette crème of vaseline. De huid gaat vervellen en binnen twee weken zult u al resultaten van de behandeling kunnen zien. De tatoeage zal langzaam vervagen.
Resultaat en aantal behandelingen
Het eindresultaat is vaak mooi en blijvend, maar niet altijd te voorspellen. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om alle verfdeeltjes te verwijderen. Soms worden er metalen gebruikt in de pigmenten van de inkt of is de tatoeage gezet met synthetische stoffen. Er blijft dan een lichte “waas” zichtbaar. Het verwijderen van donkere tatoeages geeft doorgaans mooie resultaten. Het verwijderen van lichte tatoeages is moeilijker. Het eindresultaat en het aantal behandelingen varieert per persoon en is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals:
- De grootte en de diepte van uw tatoeage
- De kleur(en) in uw tatoeage
- De hoeveelheid inkt per oppervlakte eenheid
- De ouderdom van uw tatoeage
- De gebruikte pigmenten
- De plaats van de tatoeage
- Of er meerdere tatoeages over elkaar gezet zijn
- De professionaliteit van de tatoeëerder
- Uw huidtype
- Allergieën
- Medicijngebruik
- Uw afweersysteem
Het aantal behandelingen is daarom moeilijk in te schatten en kan variëren van 4-6 tot 14-16 behandelingen.
Na 7 tot 8 weken kan een vervolgbehandeling plaatsvinden.
Risico’s
De behandelingen met de Q-switched Nd: YAG laser zijn doorgaans heel veilig en leveren een mooi resultaat. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. De kans op kleine littekens is bij deze nieuwe generatie lasers gering. De huid wordt door de koeling van de laser goed beschermd. Het is van belang de behandelde huid tegen Uv-straling te beschermen. Het is mogelijk dat er anders pigmentvlekken ontstaan. Na de behandeling zal de gelaserde huid een lichtere kleur hebben dan de huid eromheen. De reden hiervan is, dat de laser ook het natuurlijke pigment aanpakt. Dit herstelt zich vaak binnen 1 á 2 jaar. De huid kleurt langzaam weer bij.