Laserbehandeling van striae (striemen)

Het ontstaan van striae

Striae, ook wel stretch Marks of striemen genoemd, zijn lijnvormige strepen die ontstaan door het oprekken van het onderhuids steunweefsel. Je kunt spreken over onderhuidse beschadigingen. Het is ontstaan als gevolg van een te snelle groei, waardoor het bindweefsel scheurt. In het begin zijn het paars/rode strepen, die na enkele jaren in witte littekens overgaan. Striae liggen vaak wat verzonken in de huid en de striemen hebben een andere structuur dan de normale huid.  Vaak worden ze gezien op de buik van een zwangere vrouw, maar striae worden ook vaak gezien op borsten, bovenbenen en heupen, wanneer deze sneller groeien dan de huid kan bijhouden. Een andere groep, waarbij het verschijnsel ook vaak voorkomt, is de bodybuilders. Door de snelle groei van het spierweefsel wordt de huid uitgerekt, waardoor striae kunnen verschijnen. Striae zijn onschuldig, maar worden door de meeste mensen als ontsierend ervaren.

Welke laser is geschikt en veilig?

De gefractioneerde Erbium:Glass laser is de nieuwste en meest geavanceerde laser voor de behandeling van striae. Deze heeft een hoge energieafgifte per puls, waardoor er een effectieve behandeling kan plaatsvinden.  Door de pulsen in fracties (deeltjes) aan te bieden, is de behandeling heel gecontroleerd en veilig voor de huid. Onze lasers zijn langdurig getest en voldoen aan het FDA-keurmerk (Food en Drug Administration). Deze controleert de kwaliteit van medische apparatuur in Amerika. Alle behandelingen worden uitgevoerd door ervaren en Hbo-opgeleide huidtherapeuten. Zij voldoen aan alle kwaliteitseisen en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Hoe werkt deze laser?

Voor de behandeling van striae maken we gebruik van de gefractioneerde Erbium:Glass laser. Deze laser maakt minuscuul kleine warmtekanaaltjes in de huid tot diep in de lederhuid. Hierbij blijft de omliggende huid intact. Er wordt een sterke wondgenezing gecreëerd, waarbij de bindweefselcellen gestimuleerd worden om nieuw collageen aan te maken in de diepe huidlaag. Omdat de omliggende opperhuid intact is gebleven, kunnen deze cellen het herstel nog meer bespoedigen.                                                                                                                                 De kleine kanaaltjes gaan zich opvullen met nieuw, gezond huidweefsel. Tijdens dit genezingsproces worden er ook weer nieuwe bloedvaatjes aangelegd in de striemen. Hierdoor treedt er een verbeterde bloedvoorziening op en worden de huidfuncties weer geactiveerd. Pigmentcellen herstellen en de kleur wordt geleidelijk weer normaal. De huid wordt egaler van kleur en de structuur is verbeterd.

De procedure

Voor er gestart wordt met de behandeling vindt er een intakegesprek plaats. Hierin wordt in kaart gebracht wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. De behandelingen zijn doorgaans geschikt voor iedereen. De huidtherapeut zal u informeren over reële mogelijkheden en verwachtingen ten aanzien van de behandeling. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken, waarin alle aspecten van de behandeling aan de orde komen, zoals: eventuele complicaties, aantal behandelingen, kosten, richtlijnen, etc. Er zal u gevraagd worden naar uw algehele gezondheid, het eventuele medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en eventuele allergieën. Instructies en adviezen zullen met u worden doorgenomen om de behandeling zo goed mogelijk en zonder complicaties te laten verlopen. Soms zal er besloten worden om niet te behandelen. Bijvoorbeeld wanneer uw huid te veel gebruind is. Er is voldoende ruimte voor vragen en informatie. Afspraken worden vastgelegd in een Informed Consent (toestemmingsformulier).

Voor de behandeling

Uw huid dient, gedurende 4 weken vóór tot 4 weken ná de laatste behandeling, niet blootgesteld te worden aan de zon.  De Uv-stralen kunnen het pigment in de huid verstoren. Bent u veel buiten en is het niet mogelijk de zon te vermijden, gebruikt u dan een goede anti-zonnebrandcrème met een factor van 35 of hoger. Scrubcrèmes  en zelfbruiningscrèmes  in het te behandelen gebied raden wij u ook af. Wanneer er haargroei is in het te behandelen gebied zal u gevraagd worden deze haren een dag voor de behandeling te scheren.
Indien u harst of epileert mag dit vier dagen van te voren.

De behandeling

De behandeling zelf is niet pijnloos, maar toch goed te verdragen door de gekoelde tip van de scanner van de laser. De pulsen die de huidtherapeut geeft zijn van korte duur. Eventueel is het mogelijk om de huid van te voren in te smeren met een verdovende crème (Emla).

Na de behandeling

Meteen na de behandeling treedt er zwelling en roodheid op van de huid. Deze roodheid houdt vaak acht uur aan en neemt geleidelijk af. De matige roodheid kan nog enkele dagen aanhouden. De zwelling kunt u thuis met cool packs verder koelen. Sommige mensen ervaren een jeukend gevoel in het behandelde gebied. Dit is onderdeel van het genezingsproces. Doordat de bovenste huidlaag intact blijft herstelt de huid snel, waardoor de kans op infectie minimaal is. Na drie dagen kan er een schilfering optreden. De huid is droog en oogt wat donkerder daar waar de kanaaltjes in de huid gemaakt zijn. Dit verdwijnt na een aantal dagen.

Resultaat

Het eindresultaat is mooi en blijvend. De huid is egaler van kleur en de structuur is aanzienlijk verbeterd. Zodra er weer een zwangerschap of een gewichtstoename zal plaatsvinden, is de kans op striae weer reëel aanwezig. Ook door het gebruik van corticosteroïden – bij bodybuilders – is de kans op het opnieuw ontwikkelen van striae aanwezig.

Risico’s

De behandelingen met de Erbium:Glass laser zijn doorgaans heel veilig en leveren een mooi resultaat. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. De kans op complicaties is bij deze nieuwe, geavanceerde generatie, lasers gering. De huid wordt door de koeling van de laser goed beschermd en doordat de bovenste huidlaag intact blijft herstelt de huid snel, waardoor de kans op infectie minimaal is. Het is van belang de behandelde huid tegen Uv-straling te beschermen. Het is mogelijk dat er anders pigmentvlekken ontstaan. Donkere huiden zijn hier meer gevoelig voor, maar deze verkleuringen zijn meestal van voorbijgaande aard.