Laserbehandeling van pigmentvlekken

De KTP-LASER kan ingezet worden bij de behandeling van pigmentvlekken, rode vaatjes (couperose) en bij huidoneffenheden, zoals ouderdomsvlekjes en steelwratjes.
Ten opzichte van een IPL-behandeling zult u met de KTP-LASER, waar wij in onze praktijk mee werken, veel sneller en beter resultaat zien van de behandeling van de rode bloedvaatjes en pigmentvlekken.

Het ontstaan van pigmentvlekken

Pigmentvlekken, zoals ouderdomsvlekjes (levervlekken), kunnen zeer storend zijn. Ze kunnen overal voorkomen, maar komen het vaakst voor op de aan de zon blootgestelde huid, zoals gezicht, handen en benen. Pigmentcellen beschermen ons lichaam. Het lichaam maakt pigmentcellen aan onder invloed van Uv-licht. De pigmentcellen absorberen het licht en voorkomen daarmee dat het licht schade aan de huid kan veroorzaken. De “gezonde” bruine kleur, die vrijwel iedereen graag ziet, is dus eigenlijk een signaal dat ons lichaam zichzelf moet beschermen. Veel pigmentvlekken op oudere leeftijd ontstaan onder invloed van (te) veel zon (Uv-licht).

Welke laser is geschikt en veilig?

De KTP-LASER, waarmee wij werken, heeft als eigenschap goed te worden geabsorbeerd door zowel het hemoglobine van het bloed bij vaataandoeningen, als door het melanine bij pigmentophopingen in de huid. Deze laser heeft een hoge energieafgifte per puls, waardoor er een effectieve behandeling kan plaatsvinden.
Onze lasers zijn langdurig getest en voldoen aan het FDA-keurmerk (Food en Drug Administration). Deze controleert de kwaliteit van medische apparatuur in Amerika. Alle behandelingen worden uitgevoerd door ervaren en Hbo-opgeleide huidtherapeuten. Zij voldoen aan alle kwaliteitseisen en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Hoe werkt deze laser?

Pigmentvlekken ontstaan door een ophoping van pigmentcellen. Deze ophopingen zijn te groot om door het lichaam zelf te worden afgebroken.
De laser “schiet” de pigmentophopingen tot een formaat welke het lichaam zelf af kan breken. De kleinere deeltjes kunnen nu door het lymfevatsysteem worden afgevoerd en opgeruimd. De vlekken zullen vervagen/verdwijnen, totdat deze niet storend meer zijn. Men kan uiteraard ook alleen één storende levervlek of pigmentvlek laten verwijderen.

De procedure

Voor er gestart wordt met de behandeling vindt er een intakegesprek plaats. Hierin wordt in kaart gebracht wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. De behandelingen zijn doorgaans geschikt voor iedereen. De huidtherapeut zal u informeren over reële mogelijkheden en verwachtingen ten aanzien van de behandeling. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken, waarin alle aspecten van de behandeling aan de orde komen, zoals: eventuele complicaties, aantal behandelingen, kosten, richtlijnen, etc. Er zal u gevraagd worden naar uw algehele gezondheid, het eventuele medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en eventuele allergieën. Instructies en adviezen zullen met u worden doorgenomen om de behandeling zo goed mogelijk en zonder complicaties te laten verlopen. Soms zal er besloten worden om niet te behandelen. Bijvoorbeeld wanneer uw huid te veel gebruind is. Er is voldoende ruimte voor vragen en informatie. Afspraken worden vastgelegd in een Informed Consent (toestemmingsformulier).

Voor de behandeling

Uw huid dient, gedurende 4 weken vóór tot 4 weken ná de laatste behandeling, niet blootgesteld te worden aan de zon.  De Uv-stralen kunnen het pigment in de huid verstoren. Bent u veel buiten en is het niet mogelijk de zon te vermijden, gebruikt u dan een goede anti-zonnebrandcrème met een factor van 35 of hoger. Scrubcrèmes  en zelfbruiningscrèmes  in het te behandelen gebied raden wij u ook af.

De behandeling

De behandeling zelf is voor iedereen goed te verdragen. De te behandelen pigmenten worden door de huidtherapeut omcirkeld en behandeld. De behandeling doet geen pijn. Het is meer het gevoel alsof er met een elastiekje tegen de huid wordt geschoten. Dit gevoel is na de behandeling meteen verdwenen.

Na de behandeling

De huid is na de behandeling iets roder gekleurd en er kan een lichte zwelling optreden. Dit is meestal na enkele uren verdwenen. De behandelde vlekken worden donkerder van kleur. Dit is een normale reactie en een teken dat de behandeling goed heeft aangeslagen. Er komen nu lichte korstjes op de vlekken, die er weer langzaam afschilferen. Het is belangrijk dat u niet aan de korstjes gaat krabben. Dit om littekenvorming te voorkomen. Bescherm uw huid goed met een anti-zonnebrandcrème met een hoge SPF tegen de schadelijke Uv-straling en ter voorkoming van nieuwe pigmentvlekken.

Resultaat en aantal behandelingen

Het eindresultaat is mooi, maar afhankelijk van een aantal factoren. De diepte van het pigment, uw huidtype en de locatie van het pigment spelen een grote rol. De grootste boosdoener is de zon en uw zongedrag. Pigmentcellen zijn en blijven gevoelig voor zonlicht. Het is van groot belang de huid te beschermen tegen de zon. Overmatig zonnen zal weer leiden tot activatie van pigmentcellen en ook van pigmentvlekken. Doorgaans zijn 2 tot 3 behandelingen voldoende. Soms volstaat zelfs één behandeling. Dit ligt aan de diepte en de uitgebreidheid van het pigment. Een vervolgbehandeling kan na 4 weken weer plaatsvinden.

Risico’s

Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. De kans op complicaties bij deze nieuwe geavanceerde generatie lasers is gering. Het is van belang de behandelde  huid tegen Uv-straling te beschermen en niet aan korstjes krabben. Dit kan littekentjes veroorzaken. In sommige gevallen kan er een lichtere verkleuring ontstaan. Donkere huiden zijn hier meer gevoelig voor. Deze verkleuringen zijn meestal van voorbijgaande aard