Laserbehandeling van huidveroudering

Naar mate we ouder worden zal dit ook zichtbaar zijn aan onze huid. De huid wordt ouder en minder elastisch. Door vermindering en verbrokkeling van de elastine vezels verliest onze huid zijn elasticiteit. Er zullen rimpels, onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan. De structuur van de huid gaat veranderen.  Andere behandelingen tegen huidveroudering zijn: peelingsmicrodermabrasie, microneedling/enterpen.

Het ontstaan van huidveroudering

Intrinsieke huidveroudering:
Is genetisch bepaald. De veroudering is in de genen vastgelegd en dus onvermijdelijk.
Extrinsieke huidveroudering:
Ontstaat door jarenlange, opstapelende veranderingen, als gevolg van omgevingsfactoren. Bij extrinsieke huidveroudering bestaat er meer kans op kwaadaardige veranderingen en vroegtijdige veroudering. Extrinsieke huidveroudering zie je vooral aan die delen van de huid die veelvuldig aan zonlicht zijn blootgesteld zoals: handen, gezicht, nek en decolleté.
Het zonlicht:
De zon brengt veel schade toe aan de huid en zorgt voor versnelling van het verouderingsproces. Het is een  bekende “sloper” van de elastine vezels en bindweefsels. Het licht breekt het elastine in vele kleine stukjes, net zoals een gewoon elastiekje dat na langdurig in de zon te hebben gelegen bros wordt en bij oprekken vrijwel direct breekt. Veelvuldige blootstelling aan zonlicht geeft dus versnelde afbraak van elastine in de huid en eerdere en meer uitgebreide rimpelvorming. Dit geldt ook de zonnebank!
Roken:
Door roken kan elastine en bindweefsel worden afgebroken en eerder rimpelvorming ontstaan. Bovendien verhoogt roken de kans op de ontwikkeling van huidkanker. Ook zwaartekracht, toxische stoffen (denk ook aan de voeding) en klimatologische omstandigheden,zoals hitte en wind, spelen een rol bij versnelde huidveroudering.

Welke laser is geschikt en veilig?

De gefractioneerde Erbium:Glass laser is de nieuwste en meest geavanceerde laser voor de behandeling van huidveroudering. Deze laser heeft een hoge energieafgifte per puls, waardoor er een effectieve behandeling kan plaatsvinden.  Door de pulsen in fracties (deeltjes) aan te bieden is de behandeling heel gecontroleerd en veilig voor de huid. Onze lasers zijn langdurig getest en voldoen aan het FDA-keurmerk (Food en Drug Administration). Deze controleert de kwaliteit van medische apparatuur in Amerika. Alle behandelingen worden door ervaren en Hbo-opgeleide  huidtherapeuten uitgevoerd. Zij voldoen aan alle kwaliteitseisen en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Hoe werkt deze laser?

Voor de huidverjonging maken we gebruik van de gefractioneerde Erbium:Glass laser. Deze laser maakt minuscuul kleine warmtekanaaltjes in de huid tot diep in de lederhuid. Hierbij blijft de omliggende huid intact. Er wordt een sterke wondgenezing gecreëerd, waarbij de bindweefselcellen gestimuleerd worden om nieuw collageen aan te maken in de diepe huidlaag. Oud bindweefsel wordt als het ware vervangen door sterker, nieuw bindweefsel en na enkele weken wordt deze vervanging geleidelijk zichtbaar. De huid wordt zichtbaar egaler en beter van structuur.  

De procedure

Voor er gestart wordt met de behandeling vindt er een intakegesprek plaats. Hierin wordt in kaart gebracht wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. De behandelingen zijn doorgaans geschikt voor iedereen. De huidtherapeut zal u informeren over reële mogelijkheden en verwachtingen ten aanzien van de behandeling. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken, waarin alle aspecten van de behandeling aan de orde komen, zoals: eventuele complicaties, aantal behandelingen, kosten, richtlijnen, etc. Er zal u gevraagd worden naar uw algehele gezondheid, het eventuele medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en eventuele allergieën. Instructies en adviezen zullen met u worden doorgenomen om de behandeling zo goed mogelijk en zonder complicaties te laten verlopen. Soms zal er besloten worden om niet te behandelen. Bijvoorbeeld wanneer uw huid te veel gebruind is. Er is voldoende ruimte voor vragen en informatie. Afspraken worden vastgelegd in een Informed Consent (toestemmingsformulier).

Voor de behandeling

Uw huid dient, gedurende 4 weken vóór tot 4 weken ná de laatste behandeling, niet blootgesteld te worden aan de zon.  De Uv-stralen kunnen het pigment in de huid verstoren. Bent u veel buiten en is het niet mogelijk de zon te vermijden, gebruikt u dan een goede anti-zonnebrandcrème met een factor van 35 of hoger. Scrubcrèmes  en zelfbruiningscrèmes  in het te behandelen gebied raden wij u ook af. Wanneer er haargroei is in het te behandelen gebied zal u gevraagd worden deze haren een dag voor de behandeling te scheren. Indien u harst of epileert mag dit vier dagen van te voren. Als u vaker last heeft van een koortslip, dan is het verstandig preventief L-Lysine te gebruiken.

De behandeling

De behandeling zelf is niet pijnloos, maar toch goed te verdragen door de gekoelde tip van de scanner van de laser. De pulsen die de huidtherapeut geeft zijn van korte duur. Eventueel is het mogelijk om de huid van te voren in te smeren met een verdovende crème (Emla).
Wanneer de gekoelde tip van de laser de huid raakt, gaat de scanner de huid scannen en “ponst” als het ware kleine warmtekanaaltjes in de huid. Dit voelt ook als warmteprikjes. De behandeling is goed te verdragen door de goed gekoelde tip!

Na de behandeling

Meteen na de behandeling treedt er zwelling en roodheid op van de huid. Doorgaans duurt deze roodheid 2 tot 3 dagen. De zwelling kan ook 2 tot 3 dagen duren. Soms komt er wat vocht uit de huid. Dit is ook een normale reactie bij een intensieve behandeling. De zwelling kunt u thuis met cool packs verder koelen. Doordat de bovenste huidlaag intact blijft herstelt zich de huid snel. Na 5 dagen kan er jeuk en schilfering optreden. Dit is onderdeel van het genezingsproces en hoort erbij. Daar waar er minuscuul kleine kanaaltjes gevormd zijn, kan de huid er iets donkerder uitzien. Dit is zo gering dat het nauwelijks opvalt.  Ook voelt de huid strak aan. Dit verdwijnt na een aantal dagen. Gemiddeld 7 tot maximaal 10 dagen. De huid voelt dan zacht aan.

Resultaat en aantal behandelingen

Het eindresultaat is mooi en blijvend. De huid is egaler van kleur en de structuur is aanzienlijk verbeterd. Dit is binnen 4 weken na de behandeling te zien. Maar het uiteindelijke resultaat is na 2 tot 3 maanden te zien, omdat de aanmaak van nieuw collageen, door de bindweefselcellen, langer tijd nodig heeft. Rimpels vervagen en zijn veel minder diep. Na ongeveer 4 tot 5 weken, wanneer de huid weer volledig hersteld is, kan de vervolgbehandeling plaatsvinden. Gemiddeld zijn er 3 tot maximaal 5 behandelingen nodig voor een mooi resultaat.

Risico’s

De behandelingen met de Erbium:Glass laser zijn doorgaans heel veilig en leveren een mooi resultaat. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. De kans op complicaties is bij deze nieuwe geavanceerde generatie lasers gering. De huid wordt door de koeling van de laser goed beschermd en doordat de bovenste huidlaag intact blijft herstelt de huid snel, waardoor de kans op infectie minimaal is. Het is van belang de behandelde huid tegen Uv-straling te beschermen. Het is mogelijk dat er anders pigmentvlekken ontstaan. Donkere huiden zijn hier meer gevoelig voor, maar deze verkleuringen zijn meestal van voorbijgaande aard.