Laserbehandeling van couperose

Een toename van kleine rode bloedvaatjes (teleangiëctastieën) in het gelaat wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gelaat. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren en kunnen goed behandeld worden met de laser en door electrocoagulatie.


Het ontstaan van couperose, spider naevi

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea; een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette-straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose. Couperose kan behandeld worden middels elektrocoagulatie. Hiervoor wordt vaak gekozen als het om een klein oppervlak gaat. Gaat het om een groter oppervlak, dan werken wij met de KTP-laser. Hiermee kunnen de volgende rode huidafwijkingen behandeld worden: rosacea, bloedblaartjes, kersenwratjes, rode adertjes op de benen, spider naevi, teleangiëctastieën (couperose).

Welke laser is geschikt en veilig?

Bij het Huid- en oedeemcentrum wordt de KTP-LASER ingezet  bij de behandeling van deze rode storende vaatjes. Niet alleen kan deze laser de rode vaatjes behandelen, maar ook pigment en huidoneffenheden, zoals ouderdomsvlekjes en steelwratjes, liggen binnen het bereik van de golflengte van deze laser.
De golflengte van de KTP-LASER heeft als eigenschap goed te worden geabsorbeerd door zowel het hemoglobine van het bloed bij vaataandoeningen, als door het melanine bij pigmentophopingen in de huid.
Ten opzichte van een IPL-behandeling zult u met de KTP-LASER, waar wij in onze praktijk mee werken, veel sneller en beter resultaat zien van de behandeling. Onze lasers zijn langdurig getest en voldoen aan het FDA-keurmerk (Food en Drug Administration). Deze controleert de kwaliteit van medische apparatuur in Amerika. Alle behandelingen worden uitgevoerd door ervaren en Hbo-opgeleide huidtherapeuten. Zij voldoen aan alle kwaliteitseisen en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Hoe werkt deze laser?

De QuadrostarPro Green laser is een laser waarmee uiterst nauwkeurig gewerkt kan worden. Het apparaat zendt een groene laserstraal van 532 nanometer uit die door het pigment of de hemoglobine in het bloed opgenomen wordt. Hierdoor komt er warmte vrij en worden de pigmentcellen direct afgebroken of bloedvaatjes direct gecoaguleerd.  Met de KTP-laser kunnen de volgende rode huidafwijkingen behandeld worden: rosacea, bloedblaartjes, kersenwratjes, rode adertjes op de benen, spider naevi, teleangiëctastieën. De pigment-huidafwijkingen die behandeld kunnen worden zijn: sproeten, ouderdomsvlekken, storende, goedaardige moedervlekken en andere gepigmenteerde goedaardige huidonregelmatigheden. Wanneer de vaatjes zijn gelaserd blijft er soms nog een roodheid bestaan. Deze kan dan door ons doormiddel van IPL behandeld worden, waardoor er een mooi eindresultaat wordt bereikt.

De procedure

Voor er gestart wordt met de behandeling vindt er een intakegesprek plaats. Hierin wordt in kaart gebracht wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. De behandelingen zijn doorgaans geschikt voor iedereen. De huidtherapeut zal u informeren over reële mogelijkheden en verwachtingen ten aanzien van de behandeling. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken, waarin alle aspecten van de behandeling aan de orde komen, zoals: eventuele complicaties, aantal behandelingen, kosten, richtlijnen, etc. Er zal u gevraagd worden naar uw algehele gezondheid, het eventuele medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en eventuele allergieën. Instructies en adviezen zullen met u worden doorgenomen om de behandeling zo goed mogelijk en zonder complicaties te laten verlopen. Soms zal er besloten worden om niet te behandelen. Bijvoorbeeld wanneer uw huid te veel gebruind is. Er is voldoende ruimte voor vragen en informatie. Afspraken worden vastgelegd in een Informed Consent (toestemmingsformulier).

Voor de behandeling

Uw huid dient, gedurende 4 weken vóór tot 4 weken ná de laatste behandeling, niet blootgesteld te worden aan de zon.  De Uv-stralen kunnen het pigment in de huid verstoren. De laser werkt op het melanine en een bruine huid is voorzien van veel melanine. Om het pigment van de huid te beschermen zullen wij niet laseren wanneer de huid gebruind is door de zon. Bent u veel buiten en is het niet mogelijk de zon te vermijden, gebruikt u dan een goede anti-zonnebrandcrème met een factor van 35 of hoger.
Scrubcrèmes  en zelfbruiningscrèmes  in het te behandelen gebied raden wij u ook af. Wanneer er haargroei is in het te behandelen gebied zal u gevraagd worden deze haren een dag voor de behandeling te scheren.

De behandeling

De behandeling zelf is niet pijnloos, maar goed te verdragen. De pulsen die de huidtherapeut geeft zijn van korte duur. De haren in het te behandelen gebied dienen geschoren te zijn. Met precisie worden alle vaatjes nagelopen en behandeld.

Na de behandeling

Meteen na de behandeling treedt er zwelling en roodheid op van de huid. Deze roodheid houdt vaak acht uur aan en neemt geleidelijk af. Wanneer er intensief behandeld is kan deze roodheid langer aanhouden. De zwelling kunt u thuis met cool packs verder koelen. Na de behandeling kunnen er hele kleine blaartjes ontstaan. Deze drogen snel in en verdwijnen na twee tot drie dagen. Soms ziet u enkele dagen na de behandeling “bruine” streepjes. Dit zijn onderhuidse korstjes en is een goede reactie. Doordat de bovenste huidlaag intact blijft herstelt de huid zich snel, waardoor de kans op infectie minimaal is. Het resultaat van de behandeling is na zes weken goed te zien. Het lichaam heeft dan de aangedane vaatjes afgevoerd en opgeruimd.

Resultaat en aantal behandelingen

Het eindresultaat is mooi en blijvend, maar vaatjes zullen zich altijd blijven vormen. Het is vaak erfelijk bepaald. Vorming van nieuwe vaatjes kan niet tegengehouden worden, maar wel vertraagd worden door het vermijden van bijvoorbeeld overmatig zonnen en saunagebruik, temperatuurschommelingen, overmatig alcoholgebruik, roken, hard scrubben van de huid, sommige geneesmiddelen, etc. Wij raden daarom ook aan om de behandeling 1 x per jaar of per 2 jaar te herhalen om het behaalde resultaat te behouden. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de uitgebreidheid van de vaatjes. Doorgaans zijn 2 tot 3 behandelingen voldoende met een tussenliggende tijd van 4 tot 5 weken.

Risico’s

De behandelingen met de KTP-laser zijn heel veilig en leveren een mooi resultaat. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. De kans op complicaties is bij deze geavanceerde laser gering. Het is van belang de behandelde huid tegen UV-straling te beschermen. Het is mogelijk dat er anders pigmentvlekken ontstaan. Donkere huiden zijn hier meer gevoelig voor, maar meestal zijn deze verkleuringen voorbijgaande aard.