Laserbehandeling van beenvaatjes

Beenvaatjes zijn ontsierende kleine rode of blauwe lijntjes zichtbaar op de benen. Soms zijn ze ook als vlekken zichtbaar daar waar ze erg geconcentreerd bij elkaar liggen. Ze worden ook wel besenreiser of penseelvarices genoemd. Eigenlijk zijn het kleine oppervlakkige spatadertjes (micro-varices).


Het ontstaan van de oppervlakkige beenvaatjes

De vaatjes zijn meestal het gevolg van het slecht functionerende diepere beenvatensysteem; spataders. De druk die dan ontstaat van binnenuit, belast de oppervlakkige kleine vaatjes. Spataders (varices) zijn meestal erfelijk bepaald en kunnen ontstaan door hormoonschommelingen tijden een zwangerschap en ook bij een staand beroep. Beenvaatjes komen erg veel voor en geven vaak een jeukend, prikkelend gevoel.

Hoe werkt deze laser en is deze veilig?

Bij het Huid- en Oedeemcentrum wordt gebruik gemaakt van de long Pulsed Nd: YAG 1064 nm. Dit is de nieuwste laser op het gebied van de behandeling van oppervlakkige beenvaatjes met een doorsnede van 0.1 tot 4.0 mm. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid gaat en in de bloedvaatjes dringt, waar het licht van de laser wordt opgenomen door de rode kleur van het bloed en de blauw/paarse kleur van de bloedvaten. De beenvaatjes worden vernietigd zonder de omliggende huid te beschadigen. De long Pulsed laser heeft een OPT-techniek. De warmte wordt verdeeld over meerdere pulsen, zodat de huid tussendoor kort kan afkoelen. De behandeling is zodoende beter de verdragen.  De laser geeft over de gehele lengte van het bloedvat pulsen af. De vaatjes kunnen zonder problemen behandeld worden, omdat ze toch al geen functie meer hebben. Ze doen niet meer mee aan de bloedsomloop. Andere bloedvaten hebben de functie overgenomen. Onze lasers zijn langdurig getest en voldoen aan het FDA-keurmerk (Food en Drug Administration). Deze controleert de kwaliteit van medische apparatuur in Amerika. Alle behandelingen worden door ervaren en Hbo-opgeleide  huidtherapeuten uitgevoerd. Zij voldoen aan alle kwaliteitseisen en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

De procedure

Voor er gestart wordt met de behandeling vindt er een intakegesprek plaats. Hierin wordt in kaart gebracht wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. De behandelingen zijn doorgaans geschikt voor iedereen. De huidtherapeut zal u informeren over reële mogelijkheden en verwachtingen ten aanzien van de behandeling. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken, waarin alle aspecten van de behandeling aan de orde komen, zoals: eventuele complicaties, aantal behandelingen, kosten, richtlijnen, etc. Er zal u gevraagd worden naar uw algehele gezondheid, het eventuele medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en eventuele allergieën. Instructies en adviezen zullen met u worden doorgenomen om de behandeling zo goed mogelijk en zonder complicaties te laten verlopen. Soms zal er besloten worden om niet te behandelen. Bijvoorbeeld wanneer uw huid te veel gebruind is. Er is voldoende ruimte voor vragen en informatie. Afspraken worden vastgelegd in een Informed Consent (toestemmingsformulier).

Voor de behandeling

Uw huid dient, gedurende 4 weken vóór tot 4 weken ná de laatste behandeling, niet blootgesteld te worden aan de zon. De beenvaatjes zijn op een gebruinde huid minder goed te zien. Bent u veel buiten en is het niet mogelijk de zon te vermijden, gebruikt u dan een goede anti-zonnebrandcrème met een factor van 35 of hoger. Zelfbruiningscrèmes  in het te behandelen gebied raden wij u ook af. Wanneer er haargroei is in het te behandelen gebied zal u gevraagd worden deze haren een dag voor de behandeling  te scheren.

De behandeling

De behandeling is enigszins pijnlijk, maar te verdragen. Uw huid hoeft niet verdoofd te worden. De laserpulsen voelen aan als warmteprikken en door de OPT-techniek wordt de warmte verdeeld, zodat de huid kort kan afkoelen. Wanneer er uitgebreide spataders aanwezig zijn, dus wanneer het diepere systeem in de benen is aangedaan, is het raadzaam om eerst een arts of vaatchirurg te raadplegen.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Het branderige gevoel dat tijdens de behandeling ontstaat, is na de behandeling direct verdwenen. Er kan nog wel sprake zijn van een lichte zwelling, die na enkele uren tot een dag verdwijnt. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen.
De kleur van de beenvaatjes verandert na de behandeling in lichtrood. Sommige beenvaatjes zullen paars/blauw verkleuren. Er zullen blauwe plekjes ontstaan. Dit zal na enkele weken verdwijnen. Afhankelijk van het herstelvermogen van het lichaam en de dikte van de vaatjes. De beenvaatjes verdwijnen niet in één keer. Er zijn meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.
U kunt de eerste 3 tot 4 dagen na de behandeling beter niet:

  • In een heet bad gaan
  • Naar de sauna gaan
  • Intensief sporten

Om verkleuringen op het behandelde gebied te voorkomen, mag u na de laserbehandeling minstens vier weken niet met uw benen in de zon.

Resultaat en aantal behandelingen

Het resultaat van de behandeling is mooi. De vaatjes worden opgeruimd door het lymfvatsysteem en blijven weg, maar de oorzaak van het ontstaan van de vaatjes kan vaak niet worden weggenomen. Denk aan de erfelijke belastbaarheid, staand beroep of de zwangerschap. Er zullen zich in de toekomst weer nieuwe vaatjes kunnen vormen. Gemiddeld zijn er 3 tot 4 behandelingen nodig, met een interval van 6 weken. Bij iedere behandeling zal er verbetering optreden en u kunt stoppen wanneer het resultaat voor u voldoende is. Dus ook al na 1 of 2 behandelingen!

Risico’s

Na de behandeling kunnen er blauwe plekken ontstaan op de benen. Deze zullen vanzelf, binnen enkele weken, verdwijnen. Ook kan er nog enkele maanden een bruine verkleuring (vlek) op de benen zichtbaar zijn.
Soms kunnen kleine blaren ontstaan. Heel soms kan zo’n blaartje tot een littekentje leiden.