Fasciatherapie

Fascia is het witte, doorzichtige bindweefsel dat zich overal in het lichaam bevindt. Onder meer rond en in de spieren. Ze zijn onderling verbonden. Die onderlinge samenhang kan uit balans raken.

De behandeling

Als gevolg van een operatie en/of bestraling kunnen, door beschadiging van de fascia, littekens, lokale verklevingen, pijn, bewegingsbeperking en oedeem ontstaan.
Met fasciatherapie kan de huidtherapeut de fasciastructuren oprekken, bewegen en masseren. Het resultaat is vaak al na één behandeling merkbaar.
De bewegingsbeperking is minder en de patiënt ervaart verlichting van de pijn. Ook wordt de lymfe beter afgevoerd. Bindweefseltechnieken hebben een positief effect op een verslapte, slecht doorbloede huid, door een gunstige invloed op het lymfesysteem. Het versnelt het herstel van littekenweefsel postoperatief. Deze technieken worden pas na een volledige wondheling toegepast en starten heel voorzichtig.

Wanneer is fasciatherapie toepasbaar?

Fasiatherapie kan gebruikt worden bij het therapeutisch behandelen van oedeem, fibrose (verhard weefsel), littekens en bij bewegingsbeperking als gevolg van bestraling. Oedeembehandeling: Fasciatherapie heeft een grote meerwaarde voor de oedeemtherapie. Zeker als die wordt gebruikt in combinatie met manuele lymfdrainage, oefentherapie, endermotherapie en zwachtelen.
Littekenbehandeling: Fasciatherapie is ook geschikt voor het soepel maken van verharde littekens die bewegingen beperken. Denk bijvoorbeeld aan een begrensde armbeweging na een borstoperatie.