Camouflagetherapie

Camoufleren betekent letterlijk ervoor zorgen dat het niet opvalt. Vaak is dit belangrijk voor mensen wanneer ze oneffenheden hebben op die plekken waar het ook voor anderen zichtbaar is. Niet alleen psychosociaal, maar er zijn ook veel mensen die het vervelend vinden om anderen te confronteren met hun huidaandoening.

Camouflagetherapie bestaat uit het minder zichtbaar maken van huidaandoeningen met kleurafwijkingen, door het aanbrengen van speciale camouflageproducten. Door een grote variatie in de kleuren van de camouflagecrèmes, is het mogelijk om een onopvallende camouflage aan te brengen. Er wordt gebruik gemaakt van camouflageproducten die watervast, veegvast en huidvriendelijk zijn. Het accent bij camouflagetherapie ligt op het aanleren van het aanbrengen van de camouflage, zodat de patiënt zelf de camouflage dagelijks kan aanbrengen. De kleuren worden samen met de huidtherapeut uitgezocht. Vaak wordt er gebruik gemaakt van twee kleuren. Zo kan de kleur ook meer aangepast worden aan de winter en aan de zomer. Men kan de kleur dan iets donkerder of iets lichter maken. Daar veel huidaandoeningen gepaard gaan met pigmentverschillen worden er een aantal benoemd.

Pigment

Pigment is een kleurstof (melanine) die in de weefsels zit van dieren, planten en mensen. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Het pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat je ervan krijgt. Hieronder vindt u een aantal aandoeningen waarbij pigment ontbreekt of te veel pigment is. Tevens vindt u een aantal rode (erythemateuze) afwijkingen.

Aandoeningen