Om gezond te blijven heeft de huid voortdurend zuurstof en voeding nodig. Dit wordt door de kleine bloedvaatjes in de huid aangevoerd. Zodra, om welke reden dan ook, de toevoer van bloed naar bepaalde plekken in de huid sterk vermindert, krijgt de huid onvoldoende bloed en sterft af. Op deze plek ontstaat dan een wond.
Veel geziene en behandelde wonden door de huidtherapeut zijn de ulcus cruris (open been), decubitus (doorligwonden), de diabetische voet (wonden aan de voet bij diabetes) en wonden na een operatie of radiotherapie (bestraling).
Vaak is er bij deze wonden ook sprake van oedeem (vochtophoping). De huidtherapeut beschikt over de juiste kennis en technieken om deze combinatie te kunnen behandelen.
Ulcus cruris (open been)
Een open been is een wond aan het (onder)been die vaak moeilijk of niet wil genezen. De wond is vaak met een geel beslag en een korst bedekt. Open benen komen heel veel voor. Vooral bij ouderen die al langere tijd last hebben van een verminderde doorbloeding van de benen zoals bij spataderen (chronische veneuze insufficiëntie) of problemen met de slagaderen.
Decubitus
Bij langdurige druk/wrijving van de huid tussen het bot en een onderlaag (bed/stoel) ontstaat plaatselijk zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel. Als deze druk langer bestaat gaat het weefsel dood. Het dode huidweefsel en onderliggende bindweefsel verdwijnt en een wond is het gevolg. Doorligwonden komen vaak voor aan stuit en hielen.
Diabetische voet
Mensen met diabetes ontwikkelen vaak een diabetische voet. Hieronder verstaan we een vermindering van de zenuwfunctie. Voor zover het gevoelszenuwen betreft betekent het dat gevoelsprikkels minder goed worden waargenomen. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat iemand geen pijn voelt wanneer hij niet goed passende schoenen draagt of met blote voeten op iets scherps trapt. Zo kan men ongemerkt wondjes krijgen of zijn voeten kapot lopen. Door de diabetes is er een slechte wondgenezing door de beperkte bloedtoevoer.
Operatiewonden
Soms ontstaat er oedeem (vochtophoping), een pijnlijk litteken of bewegingsbeperking na een operatie. Na het ondergaan van radiotherapie(bestraling) is de huid vaak erg kwetsbaar. Huidtherapeuten kunnen u adviseren hoe u de dunne, kwetsbare huid het beste kunt verzorgen.
De aard van de wondbehandeling is afhankelijk van de soort wond. Over het algemeen geldt dat een wond eerst schoon moet zijn, voordat genezing kan optreden. Wanneer er een geel of zwart beslag, of een korst aanwezig is, is het van belang dat dit eerst wordt verwijderd. Dit kan door een arts of een huidtherapeut worden uitgevoerd. Als de wond schoon is, zal door het kiezen van een goede wondbedekker, gecombineerd met zwachtelen, de wond langzaam dichtgroeien vanuit de wondranden.
Behandelingen
Manuele lymfedrainage
Bij een open wond kan door gebruik te maken van manuele lymfedrainage (oedeemtherapie) de wond doorspoelt worden, waardoor de wond eerder gaat genezen. Bij een gesloten wond kan manuele lymfedrainage de wond sneller laten genezen, omdat de afvalstoffen van de wond af worden gedraineerd.
Compressietherapie
Wondbehandeling vindt in de meeste gevallen plaats in combinatie met compressietherapie. Hierbij kan gedacht worden aan zwachtels (verband), maar ook aan speciale compressiekousen ter ondersteuning van de wondbehandeling. Dit zorgt voor druk van buitenaf, waardoor er minder druk in de bloedvaten optreedt en het oedeem vermindert. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding van de huid. Deze combinatie met wondverzorging zal ervoor zorgen dat de wond langzaam dichtgroeit.
Therapeutische Elastische Kousen (TEK)
Wanneer de wond (open been) is genezen, is het belangrijk om een therapeutische elastische kous aan te meten. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van een nieuwe wond aanzienlijk kleiner. Het is dan belangrijk dat u de kous iedere dag draagt!